ViolaPassion |
Ja piekłam całą, ale poporcjowałam ją wcześniej.
Składniki:
kaczka 1.8 kg
4 ząbki czosnku
sól, majeranek, tymianek, rozmaryn ,słodka papryka ,kolendra. gałka muszkatołowa(wszystko roztarte razem w moździerzu)
olej
Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki.
I dodania pod koniec pieczenia fasolki szparagowej i pieczarek
Ale to wasza decyzja.
Sposób:
Kaczkę pozbawiamy kręgosłupa ,oczyszczamy z błonek , myjemy pod bieżącą wodą i ćwiartujemy,
Marynujemy na minimum 2 godziny pozostawiając w chłodnym miejscu :czosnek ,sól, majeranek.
Następnie rozgrzewamy piekarnik 200C
Nasze roztarte zioła mieszamy z oliwą i nacieramy mięso.
Kaczkę układamy na blaszce dodając olej.
Zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy 45 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 150C zasypujemy fasolką i pieczarkami pieczemy kolejne 20 min.
Jak widzicie pieczenie kaczki nie musi trwać wieczność wystarczy ją tylko poporcjować.
Nie nadziewając jej w środku wcale nie oznacza że będzie sucha
Ważnym cyklem w pieczonym daniu jest redukcja temperatury i od czasu do czasu podlewając ją tłuszczem i własnym sosem który wydobywa się podczas pieczenia.
Smacznego.
*Kochani nie wyrzucajcie gnatów które nam zostały za chwilę zrobimy z tego wspaniałą zupkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania