niedziela, 21 sierpnia 2016

Pieczone udko z kaczki

Udko z kaczki
ViolaPassion 
Smaczne jedzonko które dziś wam chce zaproponować to wspaniała kaczka.
Ja piekłam całą, ale poporcjowałam ją wcześniej.


Składniki:
kaczka 1.8 kg
4 ząbki czosnku
sól, majeranek, tymianek, rozmaryn ,słodka papryka ,kolendra. gałka muszkatołowa(wszystko roztarte razem w moździerzu)
olej
Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki.
I dodania pod koniec pieczenia fasolki szparagowej i pieczarek
Ale to wasza decyzja.

Sposób:
Kaczkę  pozbawiamy  kręgosłupa ,oczyszczamy z błonek , myjemy pod bieżącą wodą i ćwiartujemy,

Marynujemy na minimum 2 godziny pozostawiając w chłodnym miejscu  :czosnek ,sól, majeranek.
Następnie rozgrzewamy piekarnik 200C
Nasze roztarte zioła mieszamy z oliwą i nacieramy mięso.
Kaczkę układamy na blaszce dodając olej.
Zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy 45 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 150C zasypujemy fasolką i pieczarkami pieczemy kolejne 20 min.
Jak widzicie pieczenie kaczki nie musi trwać wieczność wystarczy ją tylko poporcjować.
Nie nadziewając jej w środku wcale nie oznacza że będzie sucha
Ważnym cyklem w pieczonym daniu jest redukcja temperatury i od czasu do czasu podlewając ją tłuszczem i własnym sosem który wydobywa się podczas pieczenia.
Smacznego.
*Kochani nie wyrzucajcie gnatów które nam zostały za chwilę zrobimy z tego wspaniałą zupkę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania