piątek, 19 sierpnia 2016

Zupa-kapuśniak na golonce

Kapuśniak
ViolaPasssion

Uwielbiam "KAPUŚNIAK"
ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE.
Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce.
Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar.
Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku.

Sładniki:
Wywar około 3 litrów
1 kg kapusty kiszonej
2 marchwie
6 ziemniaków średniej wielkości
3 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
majeranek wedle uznania ja lubię dużo
kilka łyżek mąki
2 łyżki smalcu, lub 5 oleju
kostka rosołowa 4 sztuki

Sposób:
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Marchew tarkujemy na drobnych oczkach.
Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno.
Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości.
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!!
Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy,
Nigdy nie wkładamy do gorącego bo ziemniaki nam się nie ugotują będą zawsze na pół twarde.
Dodajemy marchew i kapustę dodając liść laurowy i kostki rosołowe.
Gotujemy około 35 minut.
Jeśli jest taka potrzeba dodajemy soku z kapusty ,troszkę soli i koniecznie pieprz i roztarty majeranek.
Zapalamy mąkę:
Rozgrzewamy patelnię ze smalcem, olejem i sypiemy mąkę mieszamy cały czas .
Gdy zgęstnieje podlewamy ją kilkoma warząchwiami  zupy  i energicznie mieszamy.
Następnie dobrze rozmieszaną masą dodajemy do garnka i mieszamy tak by połączyć wszystko razem.
Dzięki tej metodzie unikniemy "klusek w garnku"
I odradzam od razu zapaloną mąkę dodawać bezpośrednio z patelni do garnka.
Gotujemy następne 20 minut. Mąka musi się przegryźć.
Dla lepszego efektu na talerzu możemy ukroić kilka kawałków pieczonej golonki i dodać.
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania