piątek, 5 maja 2017

Krewetki w tempurze na pędach groszku


Tempura Prawns
ViolaPassion

Wiosna ,wiosna ,wiosna!!!!!

Wszystko budzi się do życia.
Budzą się również nasze zmysły.
Krewetka opiekana w Japońskim stylu,
z dodatkiem  wiosennych pędów groszku .
Jak dla mnie  rewelacja!!!!!
A wy, musicie to ocenić  sami, zapraszam do wspólnego gotowania .





Składniki ciasto:
ok. 700g krewetek oczyszczonych z pancerzy i żył "Jumbo"
40 g mąki kukurydzianej
40 g mąki pszennej
1 duże jajko
110 ml zimnego  piwa (dzięki temu nasze danie nie wciągnie dużo oleju podczas smażenia na głębokim tłuszczu)
*albo tyle samo lodowatej wody
3 szczypty soli
1 szczypta pieprzu

25g maki pszennej
olej roślinny do głębokiego smażenia


Sposób:
Oczyszczamy krewetki surowe (nie gotujemy) z pancerzy i żył.
Nacinamy delikatnie pod skosem z obu stron (tj. nacinamy kiełbaskę na grilla)
To jest ważne ,dzięki tej metodzie krewetka nam się wyprostuje ,a podczas smażenia nie skręci się i będzie idealnie prosta .
Ciasto  na tempurę:
Jajko roztrzepujemy ,dodajemy piwo lub wodę ,sól i pieprz .
Łączymy wszystko trzepaczką dodając mąkę kukurydzianą i pszenną.

Rozgrzewamy Oliwę w  woku ,albo garnku .
Krewetki obtaczamy w mące ,pozbywamy się nadmiaru mąki poprzez obicie delikatne krewetki o talerz.
Następnie obtaczamy w cieście na tempurę i ostrożnie pojedynczo kładziemy krewetki do rozgrzanej oliwy.
Smażymy na głębokim tłuszczu  około 4-5 minut aż nabiorą złotego koloru
Jako bazę na talerzu wyłożyłam pędy groszku ,groszek cukrowy i kwiaty jadalne .
Smacznego

Wiosna na talerzu
ViolaPassion