wtorek, 2 maja 2017

Kurczak -Korma





korma recipe
ViolaPassion


Następne Indyjskie danie które pobudzi nasze zmysły
Kurczak w sosie KORMA to nic innego jak sos oparty na migdałach i kokosie.
Wbrew pozorom nie jest to potrawa mega słodka ,ale soczysta ,gęsta i pełna walorów zapachowych i smakowych.
Jest dość prosta do przyrządzania
CZAS OPERACYJNY OKOŁO 1.5 h

Indian mix
ViolaPassion
Obiecuję że opiszę wszystkie potrawy które znalazły się na moim stole.


Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka pokrojona w kostkę
1 średniej wielkości cebula posiekana drobno w kostkę
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru albo 1 łyżeczka pasty imbirowej
2 łyżki przyprawy korma curry ( jest to mieszanka na bazie jogurtu)
150 ml wywaru z kurczaka np. z kostki rosołowej
400 ml mleka kokosowego
50g-70 g migdałów drobno przetartych w blenderze
1 łyżka posiekanej  świeżej kolendry
2 łyżki masła albo oleju roślinnego

Sposób:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180C
W głębokim garnku z podwójnym dnem albo wysokiej patelni topimy masło albo rozgrzewamy olej .
Dodajemy cebulę ,imbir i smażymy często mieszając około 3-4 minut do zmiękczenia a nie zeszklenia cebuli.
Następnie dodajemy przeprawę korma curry i łączymy cebulę na małym ogniu ważne by jej nie spalić.
Dodajemy kurczaka i łączymy go z  cebulą, następnie dodajemy mleko kokosowe i wywar z kurczaka .
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 1/4 migdałów.
Mieszamy
Następnym krokiem jest wstawienie naczynia do piekarnika na około 45-50 minut.
Ważne jest by przykryć je pokrywką.
Ostatnim etapem jest wyciągnięcie garnka z piekarnika i dodajemy resztę migdałów dzięki temu zagęścimy naturalnie sos .
Posypujemy posiekaną kolendrą
To wszytko
Smacznego