piątek, 5 maja 2017

Pieczony łosoś w nasionach Chia z cytryną,grillowanym młodym porem i żółtym pomidorkiem na liściach botwinki z kiełkami sałaty,rzodkiewką i z nutka mięty






wiosna na talerzu
grilowany por
ViolaPassion



Wiosna 2017
Dietetyczne, kolorowe i smaczne danie.
Czasem potrzeba nam troszkę świeżości ,a wiosna jest najlepszym okresem jak dla mnie do eksperymentowania w kuchni .
W zasięgu ręki mamy młode świeże warzywa i zioła .
Danie naprawdę jest bardzo proste do przyrządzenia w 40 minut ogarniemy cały obiad .

Składniki 4 osoby
4 porcje fileta łososia surowego
1 łyżeczka nasion Chia- szałwia hiszpańska
4 plasterki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 młode pory typu baby
opakowanie żółtych koktajlowych pomidorków
sól,pieprz świeżo mielone
do dekoracji: botwinka ,kiełki sałaty, rzodkiewka,mięta

Sposób:
Rozgrzewamy piekarnik do 180C w funkcji Fan
Łososia myjemy ,osuszamy ręcznikiem smarujemy oliwą z oliwek prószymy solą,pieprzem i nasionami Chia
I kładziemy na papier do pieczenia na blaszkę czy brytfankę .
Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny.
Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C
W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni do grilla delikatnie prósząc solą,
Uwaga na pomidorki są bardzo delikatne a jeśli nie dopilnujemy popękają nam .
Rybę wyciągamy z pieca i kładziemy bezpośrednio na talerz .
Smacznego