PORADY

      TU KOCHANI  POSTARAM SIĘ WAM POMÓC,
       PODPOWIEDZIEĆ I DORADZIĆ





POJĘCIA KULINARNE
Glazurowanie, , , flambirowanie, garnikowanie, tranzerowanie
CO TO JEST????
JUŻ WYJAŚNIAM!!!!



: To po prostu nadawanie potrawom połysku i soczystego wyglądu. Na wierzchniej części dania należy rozsmarować pędzelkiem cienką warstwę np. miodu, galaretki lub po prostu cukru z wodą. Pamiętajmy, że glazuruje się głównie , mięsa i np. marchewkę.

FLAMBIROWANIE: Polega na oblaniu potrawy wysoko procentowym alkoholem takim jak: wódka, rum, whisky i podpaleniu. Flambirowaniu poddaje się przede wszystkim i mięsa. Płonący alkohol nadaje nowy, oryginalny smak.

GARNIROWANIE: to inaczej dekorowanie potraw, talerzy i naczyń w których są podawane. W tym celu oczywiście wykorzystuje się najczęściej warzywa i owoce, oraz zieleninę. Pamiętajmy, że garniruje się nie tylko mięsa i desery, ale również ciasta oraz napoje.

KLAROWANIE: celem klarowania jest usunięcie np. z masła, które poddajemy temu procesowi pozostałości białka zwierzęcego oraz wszelkich zanieczyszczeń. Masło należy całkowicie rozpuścić i cały czas podgrzewać, a jednocześnie zbierać powstającą zawiesinę.

REDUKOWANIE: Podczas tego procesu zmniejszamy objętość potrawy poprzez odparowanie nadmiaru wody. Danie musimy gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Takiemu procesowi poddaje się bardzo często zupy i sosy.

TRANŻEROWANIE: Pod tym pojęciem kryje się wszelkiego rodzaju porcjowanie, dzielenie i krojenie na kawałki pieczonych mięs, krojenie ich w kostkę, paski, lub plastry i słupki jak również siekanie i rozrywanie płatów mięsa.
Kiełkojące ziemniaki 


Kiedy trzymamy je w kuchni, prędzej czy później zaczną kiełkować. Takie niestety nie nadają się już do spożycia. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, włóż do worka z ziemniakami jabłko

****************************************
Kipiaca woda
Mamy na nią sposób. 
Wystarczy że położymy na nią drewniana łyżkę 




****************************************


Jak poradzić sobie bez wagi?

Szklanka "musztardówka" o pojemności mieści:

  • 200 ml. płynu
  • 100g mąki
  • 200g ryżu
  • 200g cukru pudru


Duża łyżka ,zwana także łyżką do zupy,mieści:

  • 5g startego sera
  • 15g cukru pudru
  • 15g masła
  • 5g cukru

*******************************************************************************
Cebula-potrzebna i używana w każdej kuchni,ale jednak jest z nią czasem problem.
Podczas krojenia płaczemy,szczypie w oczy,dosłownie nas denerwuje.
Po co ta złość????
Obierz ją i zostaw na chwilę w misce z wodą,gwarantuję nic nie będzie się dziać.








*******************************************************************************
KAWA -któż nie lubi porannej kawy???
JA UWIELBIAM!!!
Ale naturalną w domku piję tylko ja , i opróżnienie tego słoika zajmuje mi około 2 tygodni.
DLATEGO kochani dosypujemy szczyptę zwykłej soli  wstrząsamy nasz pojemnik i dzięki temu kawa nam nie wywietrzeje


********************************************************************************


Pomysł na ciekawy olej po co kupować wynalazki?





Wystarczą nam ozdobne butelki olej i ...........
Polecam gorąco te dodatki wzmacniają one smak naszych potraw.
Do jednej butelki dodałam papryczkę chili,owoc jałowca,i liść  laurowy.
Do drugiej świeży rozmaryn i czarnuszkę zalewamy swoim ulubionym olejem.








*********************************************************************************************ILjak GOTOWAĆ JAJKO?

MOŻE   ZACZNIJMY   OD JAJKA 
NIBY   NIC WIELKIEGO ALE JEDNAK.
ILE  RAZY UDAŁO SIĘ NAM  TO ZEPSUĆ?
UGOTOWAĆ  JAKO NA TWARDO ZAMIAST  NA MIĘKKO,
NA MIĘKKO ZAMIAST NA TWARDO?
MÓWIĄC  SZCZERZE,MI WIELE RAZY.
TU  MAM  IDEALNY WZÓR.
CZAS OCZEKIWANIA I WAŻNA INFORMACJA: 
CZAS MIERZYMY OD CZASU ZAGOTOWANIA WODY 
PRZYPOMINAM JAJKO WSADZAMY DO ZIMNEJ WODY.
I ZAPOMNIJMY O NASZYCH PORAŻKACH. 
BUZIAM



*********************************************************************************************
JAK SPRAWDZIĆ ŚWIEŻOŚĆ JAJKA???

NASTĘPNYM ZAGADNIENIEM JEST RÓWNIEŻ JAJKO 
KUPUJEMY W SKLEPIE BARDZO CZĘSTO ZNAJDUJEMY NA PÓŁCE,I??????????
I NIE MAMY POJĘCIA ILE ONO JUŻ W TYM STANIE LEŻAKUJE .
NASTĘPNY TRIK KTÓRY NAM POMOŻE UZYSKAĆ ODPOWIEDZ




1.ŚWIEŻE (takie jajko całkowicie tonie i przylega do dna bokiem)
2.PO TYGODNIU (również toną ale ich grubsza część zaczyna unosić się lekko ku górze.
3.2-3 TYGODNIOWE (takie jajo również tonie ,ale zaczyna mocno przeć ku górze,stykając się jedynie czubkiem z dnem.
4.TO JAKO NIE NADAJE SI Ę DO SPOŻYCIA!!!!!!



Tak czy inaczej gotując ,nie dodajmy jaj bezpośrednio na produkt(ciasto ,mięso itp.)
Dobrą radą jest zawsze jajko,jajka wbić oddzielnie do miseczki czy szklanki.
W taki sposób nie zmarnujemy produktów .

*********************************************************************************

SZTUĆCE ,JAKIE I DO CZEGO???









































*********************************************************************************

NAKRYCIE :








a.danie zasadnicze mięsne
b.ryba
c.zupa
d.zakąska
e.deser
f.pieczywo,masło
g.Kieliszek do win białego
h.wino czerwone
i.szampan


   


*********************************************************************************